• Pris
  250 DKK
 • Sted
  Horsens Ny Teater
 • Spilleperiode
  Mandag den 11/12/2023 19:30
 • Kategori
  Koncerter
 • Arrangør
  Horsens and Friends og Horsens Ny Teater

Dejlig er Jorden

Mandag den 11/12/2023 19:30

Dejlig Er Jorden er en moderne fortolkning af juleoratoriet, hvor det dramatiske forløb og hverdagshistorier får meget mere plads. Oratoriet handler om menneskelige udfordringer og grundvilkår – sygdomsangst, utroskab, ensomhed og opbrud i familien. Med Dejlig er Jorden ønsker vi at skabe en moderne juleklassiker og at sætte nye standarder.

Som vi kender det fra Bachs og Händels oratorier, er det musikalske forløb sat sammen af arier, koraler, korsatser, recitativer og orkesterstykker. De forskellige karakterer giver udtryk for personlige betragtninger gennem arier, og koralerne er kollektive refleksioner over menneskelivet.

Det nye element i Dejlig er Jorden er de fire gennemgående hverdagshistorier, hvor sangerne på skift enten er tydelige karakterer eller synger kommentarer og regibemærkninger, der beskriver situationen. Hvor klassiske oratorier bruger recitativer som overgange, så afløses disse i Dejlig er Jorden af korte dramatiske scener, hvor hverdagen er sat i musik, og hvor de fire sangere har hver deres historie at fortælle; enten alene eller kommenteret af de andre.

Undervejs hører man både instrumentalmusik, arier, duetter og ensembleafsnit. Orkesterstykkerne giver lytterne mulighed for, indimellem de dramatiske partier, at læne sig tilbage og mærke stemningen, hvori lysdesignet er en levende og aktiv medspiller.

Med iscenesættelsen sikres, at alle medvirkende er nærværende – helt tæt på og samtidigt til stede i hele kirkerummet. Sangerne synger afbalanceret og stemningsfuldt sammen og med stor kropslig indlevelse og dramatisk nærvær. Ud fra et ønske om en mere direkte kommunikation mellem sangere, musikere og tilhørere, er der ingen dirigent, og sangerne synger uden noder. Hele rummet inddrages i forestillingen, mens sangerne bevæger sig naturligt rundt undervejs. Både i kompositionen og i sangernes og musikernes fortolkning er der fokus på, at tekstens ord bliver tydelige, så tilhørerne let kan forstå og mærke, hvad der bliver sunget.

Iben Krogsdals tekst er både barsk og oprørsk, men indgyder også håb. Den indfanger elegant og fortættet overvejelser og forventninger mange har omkring julen. De stærke erindringer om julen, vi bærer med os danner den indre sammenhæng i Dejlig er Jorden, hvor Andy Papes melodiske tonesprog bærer budskaberne og tankerne frem i fem musikalsk kontrasterende akter. Den mangefacetterede klangpoesi inddrager virkelig lytteren, og alle tilhørere inviteres til at synge med til sidst, når Ingemanns originale version af ”Dejlig er Jorden” forløses i en storslået fælles finale med et nyt afsluttende vers.

En nutidig viderebearbejdning af Danmark mest populære salme Omdrejningspunktet for forestillingen er B.S. Ingemanns velkendte salme. Iben Krogsdal genopliver og fornyer i dette projekt en litterær tradition, der var gået i glemmebogen, nemlig det at tilføje vers til eksisterende salmer. Som salmedigtere før hende, skriver Iben Krogsdal ikke noget om, men skriver videre. I videreskrivningen er der ikke tale om et opgør med det

eksisterende materiale, men derimod om en poetisk bevægelse ud fra forlægget, og dermed en litterær fornyelse af salmegenren. Med et moderne, komplekst og alligevel lettilgængelig tonesprog kombineret med en billedskabende og vedkommende tekst, dykker Dejlig er Jorden ned i mørket, for så at slutte oppe i lyset.